IVF/ICSI poging 1

IVF/ICSI poging 1: mei 2010

De eerste prik
Donderdag de 13 mei werd ik ongesteld en begonnen we officieel aan de eerste IVF/ICSI poging. Ik belde de kliniek en kreeg te horen dat ik op dag 3 mocht starten met puregon, gelukkig…ik had ook pas op dag 4 of 5 kunnen moeten starten. Maar op de 13e moest dus wel de eerste prik gezet worden, namelijk decapeptyl. Dat zorgt ervoor dat mijn hormoonhuishouding volledig lam gelegd wordt. Doodeng vond ik het. A had er totaal geen moeite mee en wilde me graag prikken. Maar ook dat zag ik niet echt rooskleurig tegemoet. Zelfs een ervaren prikker vertrouw ik niet. Maar ja, als je geen keuze hebt…blijk je toch sterker te zijn. Dus A mocht de vuurdoop voor zijn rekening nemen. En het viel mee, wat een opluchting. Ik trilde wel van de zenuwen en voelde een prikje en daarna wat kriebelig, maar ik durfde zelfs te kijken. Ik vond mezelf een hele held!

De eerste echo
Op stimulatiedag 7 (vrijdag 21 mei) werd de eerste inwendige echo gedaan. Er waren behoorlijk wat follikels te zien, maar waren nog niet groot genoeg. Voor de zekerheid moest ik nog wat bloed laten prikken, om te kijken of het niet te hard ging. Ze kunnen dat aan bepaalde hormoonwaardes in je bloed zien. De volgende dag moest ik terug komen. Op een zaterdag ging ik vol goede moed naar MCK. De gynaecoloog die mij die dag zag, schrok van mijn beeld. Ontzettend veel eitjes, het neigde naar overstimulatie. Gelukkig was mijn bloedwaarde nog in orde, dus voorlopig kon alles nog doorgaan. Maar, ik moest heel rustig aan doen en vooral veel water drinken. Met veel bedoelen ze dan ook 3 liter. Het was die tijd mooi weer, dus dat ging best soepel.

De GO voor de punctie
Maandag 24 mei moest ik voor de derde echo langskomen. A was ook mee, want misschien kregen we wel te horen dat we moesten stoppen. De dienstdoende gyn gaf al snel het verlossende tekst: we kunnen de punctie inplannen! Maar ik moest nog wel bedrust houden en veel blijven drinken. De aankomende week mocht ik dan ook niet werken. Eigenlijk best prettig, maar hoe geef je aan je collega’s aan dat je een week ziek bent…Nou ja, dan gaan ze maar speculeren.

De punctie
Die avond de pregnyl spuit, wat een enorme rotspuit is dat! En ook de laatste keer decapeptyl gespoten. Het prikfestijn zit er voorlopig op, gelukkig. De dag erna een echte rustdag en op woensdag 26 mei vond de punctie plaats. Zoals voorgeschreven ’s ochtends 2x 500mg paracetamol geslikt. Ik was heel zenuwachtig, want had gelezen dat de punctie veel pijn kon doen. A was natuurlijk mee en hield letterlijk mijn hand vast.

Eerst kreeg ik een infuus aangelegd in mijn linkerarm. Vervolgens ging ik naar de behandelkamer, waar een opnieuw lieve zuster mij probeerde gerust te stellen. Ook stelde de gyn zich voor, wederom een ontzettend aardig en geruststellende vrouw. Ik kreeg een hartslagmeter op mijn linker wijsvinger en vervolgens begonnen ze me van binnen schoon te maken. Toen volgden 4 verdovingsspuiten, de 2 binnenste waren extreem pijnlijk. Ik schoot er een klein beetje naar achteren van. Gelukkig was de pijn snel weg. Vervolgens kreeg ik een soort van morfine in mijn infuus gespoten. Ze adviseerden mij om mijn ogen te sluiten, omdat ik anders erg draaierig kon worden. Maar ik wilde juist graag op de monitor zien hoe ze de follikels zouden aanprikken. A zag mn ogen scheel wegdraaien en ook ik had door dat focussen erg lastig was.

Dus daar lag ik dan met m’n ogen dicht en A die over mijn hoofd streelt. Op een gegeven moment zegt de arts ‘het gaat goed hoor, hou nog even vol’. Huh? Waren ze al bezig dan? Ik voelde niks. Wat een opluchting. Na 10 minuten was het gebeurd en moest ik een uurtje bijkomen in een bed. Ze kwamen geregeld langs om even te checken of ik in orde was en later vertelden ze dat ze minstens 20 follikels hadden aangeprikt! Na een uurtje mocht ik naar huis en werd ik heerlijk vertroeteld door A.

Helaas kwam al wel snel de napijn, maar ik mocht paracetamol. Als ik stil lag of zat, was er niks aan de hand. Maar opstaan en lopen werd steeds pijnlijker. Twee dagen na de punctie werden we gebeld dat er maar liefst 9 embryo’s ontstaan waren. Op zaterdag de 29e werd de terugplaatsing gedaan. We kregen te horen dat het beste embryo een topembryo was dat zich volgens het boekje had gedeeld. En…er konden nog maar liefst 6 cryo’s ingevroren worden. Wat een score!

Wachten…het moeilijkste moment
Vanaf dat moment was het ellendige wachten aangebroken. Ik was al wel vanaf de punctiedag gestart met de utrogestan pillen, dus daar moest ik 3x per dag mee door gaan. Door die pillen kon je last krijgen van zwangerschapsverschijnselen. Nou, mijn borsten werden huge! Relatief dan, want heb een nogal klein maatje 😉 Verder begon mijn buik behoorlijk op te zetten en kwam ik in 6 dagen tijd 3 kilo aan. Dat bleek vocht in mijn buik te zijn, toch een lichte overstimulatie gekregen.

Wat een teleurstelling
Een paar dagen voordat we mochten testen, werden mijn borsten minder gevoelig en ook slonk mijn buik weer. Ik wist het eigenlijk toen al, deze poging was mislukt. Op vrijdag 11 juni zouden we mogen testen. Ik had bewust gewacht met het halen van een zwangerschapstest tot donderdag. Net toen ik die gehaald had, moest ik naar de wc en zag een lichtbruin voorteken. Ik heb de laatste paar uur van die dag met mijn tanden op elkaar doorgewerkt en eenmaal thuis in huilen uitgebarsten. Het zag er allemaal zo goed uit en toch is dat niet genoeg. Wat een tranen heb ik gelaten. Ook A was diep bedroefd.

Dit was poging 1, het zag er hoopvol uit. Maar helaas. Begin juli hadden we een consult met onze gyn. Gelukkig hadden we nog 6 cryo’s en met een overlevingskans van 50%, zou dat toch nog 2-3 pogingen binnen deze 1e poging betekenen. Maar eerst even rust, mentaal en fysiek.

Advertenties

Over ivfdagboek

30 jarige vrouw, in 2009 getrouwd met A en sinds eind 2007 een kinderwens. Mei 2010 start IVF/ICSI. Poging 2 (okt 2010) gelukt, sinds 16 juli 2011 trotse mama van T. Vanaf april 2012 starten we voor een 2e kindje.
Dit bericht werd geplaatst in IVF/ICSI poging 1. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s