Zwangerschapsverlof verlengen of 3 vergoedingen IVF

Vandaag, woensdag 20 oktober 2010, is tijdens een stemming in het Europees Parlement besloten om in Europa het zwangerschapsverlof van 14 naar 20 weken uit te breiden. En de man moet 2 weken verlof krijgen, dat gelijk valt met het verlof van de vrouw. In Nederland geldt tot nu toe een verlof van 16 weken voor de vrouw en 2 dagen voor de man. De Europese commissie vindt 18 weken voldoende, alsnog 2 weken meer dan wat we op dit moment in Nederland hebben.

Het is nog geen wet, het Europarlement gaat nu met de lidstaten in overleg. In ons land reageren de verschillende politieke partijen verschillend. Ook ik heb mijn twijfels. Uiteraard – mocht ik ooit zwanger raken – is een paar weken extra heel erg fijn. Ik weet niet hoe het is om een kindje te krijgen en dat je hele leven op zijn kop staat. Ik maak het wel van dichtbij mee en volgens mij worden die extra weken zeer gewaardeerd door zowel moeder als baby. En wat ook erg prettig zal zijn, is dat de man langer kan meehelpen in het begin. Je krijgt immers samen een kind, en nu ligt alle ‘last’ bij de moeder. 

Maar wie gaat deze extra kosten – nu.nl geeft aan dat het om zo’n  half miljard gaat – betalen? Zeker in de tijd waarin veel bespaard moet worden, kost deze maatregel behoorlijk wat geld. En dat terwijl de regering van plan is om de 3 IVF/ICSI vergoedingen terug te brengen naar 1. Sommige mensen stellen dat een IVF/ICSI poging een luxe is, waarom zou de rest van het land er voor moeten betalen? Uiteraard heel pijnlijk voor de mensen die in de medische molen zitten en er niks aan kunnen doen (zoals in ons geval). Maar zo kijk ik ergens ook aan tegen de verlenging van het zwangerschapsverlof. Tuurlijk is dat fijn, maar is het echt noodzakelijk? Volgens mij is dat nog niet duidelijk aangetoond, terwijl cijfers over IVf behandelingen duidelijk aangeven dat 1 poging weggegooid geld is en 3 toch echt het minimum is. We hebben de kinderen hard nodig in deze vergrijsde samenleving.

Toch best een dilemma. Als ik mocht kiezen dat kies ik uiteraard wat voor mij (en mijn man) het beste uitkomt. En dat is 3 IVF/ICSI pogingen vergoeden en tevreden zijn met 16 weken verlof voor de vrouw en 2 dagen voor de man. Maar ja…is dat niet egoistich gedacht? Hmmm…ik vind het een dilemma.

Advertenties

Over ivfdagboek

30 jarige vrouw, in 2009 getrouwd met A en sinds eind 2007 een kinderwens. Mei 2010 start IVF/ICSI. Poging 2 (okt 2010) gelukt, sinds 16 juli 2011 trotse mama van T. Vanaf april 2012 starten we voor een 2e kindje.
Dit bericht werd geplaatst in Voorgeschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s