RTL Nieuws kopte gisteravond met item over IVF

Via de tweet van @freya_NL las ik dat RTL Nieuws gisteravond aandacht zou besteden aan het voorgenomen besluit van de regering Rutte om nog slechts 1 IVF behandeling te vergoeden. Ik was natuurlijk benieuwd hoe zij het nieuws zouden brengen. Bekijk hier de uitzending van RTL Nieuws over niet 1 maar 3 IVF vergoedingen.

Toen wij te horen kregen dat we de medische molen in zouden gaan voor IVF was het een grote teleurstelling. Ook dacht ik dat dit met name voor kwam bij oudere vrouwen, want de media bericht vaak over de trend dat vrouwen hun kinderwens steeds meer uitstellen. En met die oudere leeftijd, neemt de zwangerschapskans af en de kans op vruchtbaarheidsbehandelingen neemt juist toe. Toen wij voor het eerst bij MC Kinderwens kwamen, zagen we pas hoeveel leeftijdgenoten (soms nog iets jonger) in hetzelfde schuitje zitten. Een eye opener en een prettig gevoel dat je niet de enige bent.

Dus ik was zeer benieuwd hoe RTL Nieuws dit item zou presenteren. Ik moet zeggen dat ik er erg blij mee ben. Ten eerste omdat ze een jonge patiente aan het woord lieten (dapper trouwens dat zij op nationale TV hierover wil spreken) en ook omdat ze een rekensom hebben gemaakt. Uiteraard kan ik die rekensom niet checken, maar dit is in overleg gedaan met het UMC Radboud. Ik ga er dus van uit dat dit klopt. Enige jammere is dat ze deze rekensom niet expliciet voor hebben gelegd aan de politica van het CDA dat heel kort aan het woord kwam. Laat haar ook vertellen hoe zij de berekening hebben gemaakt. Ik ben heel benieuwd!

Ik hoop dat dit de bewindslieden wakker schudt: de besparingsmaatregel gaat meer geld kosten dan het oplevert. Ik denk namelijk ook dat bij slechts 1 IVF vergoeding, veel meer stellen kiezen om meerdere embryo’s terug te laten plaatsen. Ik zou dat ook doen. Sterker nog, ik wilde eigenlijk met de huidige regeling al bij onze eerste ICSI poging er 2 laten terugplaatsen. Gewoon om mijn kansen te verhogen en om niet nogmaals door zo’n behandeling te hoeven. De artsen raadden dit af, vertelden over de risico’s en toen was het voor mij ook duidelijk: start nou maar met 1.

Die poging mislukte, maar we hadden nog cryo’s. We besloten om er 1 terug te laten plaatsen, we hadden er nog 6 in de vriezer. Helaas is er helemaal geen terugplaatsing van gekomen en zitten we nu in de wachtweken van onze 2e ICSI poging. Ook bij deze poging twijfelde ik erg of we misschien toch niet 2 moeten laten terugplaatsen. Maar ik ga er van uit dat vanwege mijn leeftijd (29) ik hoge kansen heb op zwangerschap met 1 embryootje. Ook de artsen waren erg blij met dit besluit. En ik sta er ook volledig achter, wetende dat we hierna nog 1 vergoedde kans hebben.

Maar als ik nieuw in dit traject zou komen en weten dat je slechts 1 poging vergoedt krijgt, waarbij je 20% kans hebt dat je een kindje krijgt…doe mij maar 2, of misschien wel 3! De behandeling kost al iets van 1500-2000 euro en dat is exclusief medicijnkosten. Die liggen ook nog eens rond dat niveau (afhankelijk van de dosering die je nodig hebt). Echt een smak geld! Nu zitten wij in een positie waarbij we dit bedrag best een keer kunnen ophoesten. Niet zomaar, maar na sparen en de spaarpot leeg trekken. Of anders lenen van onze ouders. Maar de extra druk die je daardoor voelt, zal enorm zijn. Ik zou het er echt voor over hebben, zelfs als ik bij de bank zou moeten lenen en 10 jaar niet op vakantie zou kunnen gaan. Maar dan alleen als ik de garantie heb dat de behandeling slaagt. En die garantie is er nou eenmaal niet.

In ieder geval ben ik blij dat RTL nieuws dit item heeft besproken. Ik hoop dat er veel mensen hebben gekeken. Hopelijk brengt het de politici aan het nadenken en opnieuw berekenen. Inmiddels zijn er net iets meer dan 10.000 handtekeningen gezet voor de petitie. Laat ook van je horen! Overigens jammer dat RTL Nieuws niks over de petitie heeft gezegd…

En dat het voorgenomen besluit hot is, dat is wel duidelijk. Ook de Volkskrant besteedt er vandaag in de zaterdageditie (6 november 2010) aandacht aan. Hoogleraar gynaecologie in het UMC St Radboud, de heer Kremer heeft een beter idee: vergoed alleen de behandelingen waarbij slechts 1 embryo wordt teruggeplaatst. Hiermee wordt het aantal meerlingzwangerschappen nog verder gereduceerd en dat levert de staat veel meer op. Lees hier het volledige artikel van de Volkskrant over IVF 1 of 3 vergoedingen. Kijk, daar hou ik van: meedenken aan een andere oplossing om toch te besparen op de gezondheidszorg!

Advertenties

Over ivfdagboek

30 jarige vrouw, in 2009 getrouwd met A en sinds eind 2007 een kinderwens. Mei 2010 start IVF/ICSI. Poging 2 (okt 2010) gelukt, sinds 16 juli 2011 trotse mama van T. Vanaf april 2012 starten we voor een 2e kindje.
Dit bericht werd geplaatst in Voorgeschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s