Waarom mijn IVF dagboek

Het is inmiddels al bijna 3 jaar geleden dat ik stopte met de pil, een heuglijk en spannend moment. De gewenste zwangerschap bleef uit, we zitten inmiddels in het IVF/ICSI traject. Hoe de afgelopen drie jaar zijn verlopen lees je in het artikel ‘de reis naar IVF’.

Maar waarom dan een blog hierover? De eerste reden is om alles van me af te kunnen schrijven. Met het digitale tijdperk is mijn handschrift praktisch onleesbaar geworden, dus typen is wel zo makkelijk. Je beseft je pas echt hoe zwaar het IVF traject is, als je er middenin zit. Inmiddels weten de meeste mensen om ons heen dat wij problemen hebben om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Toch lopen we er niet mee te koop. Waarom niet? Dat is lastig uit te leggen, daarover later meer.

Juist omdat de meesten stellen er niet groots mee naar buiten treden, weet je vaak niet dat er in je omgeving lotgenoten zijn. Op internet kun je anoniem surfen naar verhalen van lotgenoten of met ze in contact treden, zoals via de website van Freya of allerlei forums. Bij het lidmaatschap van Freya ontving ik het boek 360 graden IVF. Een boek vol verhalen en quotes van andere vrouwen en stellen in onze situatie. Ik had nooit gedacht hoe fijn het zou voelen om herkenbare situaties te lezen. Vandaar dat ik besloot om ook ons verhaal, vanuit mijn perspectief, bekend te maken. Vooralsnog op een anonieme wijze.

Advertenties

10 reacties op Waarom mijn IVF dagboek

 1. jaap zegt:

  Heel knap dat je deze website hebt gemaakt. Het helpt. Zit zelf ook in een ICSI traject bij het MCK. Nu tussen poging 1 en 2 in.
  Ik hoop dat jullie de wachtweken goed zijn doorgekomen!
  Hopelijk blijft voor ons en alle andere mensen die hier ooit mee te maken krijgen de mogelijkheid om meerdere pogingen vergoed te krijgen via de zorgverzekering, want 1 poging is helaas vaak niet genoeg.

  Sterkte.

  • ivfdagboek zegt:

   Dank! Ik lig momenteel met een aanzienlijke OHSS (16kg vocht in een week) in het ziekenhuis, wat veroorzaakt wordt door een prille zwangerschap. Heb daarom even niet gepost, want had ik geen puf voor. Jullie ook veel sterkte met het wachten, dat is echt de allermoeilijkste fase uit het traject. Dat begrijp je pas als je het zelf meemaakt. Zijn jullie tevreden over mck? Wij wel, erg fijne kliniek!

   • ivfdagboek zegt:

    Sorry, las niet goed. Jullie zitten tussen de pogingen in. Wij hebben rustig aan gedaan na de 1e mislukking. Ben blij dat we de tijd hebben genomen, want je moet er mentaal wel weer klaar voor zijn.

 2. jaap zegt:

  Super! Gefeliciteerd met je zwangerschap. Nu maar hopen en er alles aan doen om dit goed te laten verlopen.
  Wij nemen ook de tijd voor we aan de tweede p0ging beginnen. Poging 1 bestond uit een aantal kansen die allemaal zijn mislukt, en dat hakt er behoorlijk in. Het MCK doet het verder erg goed allemaal, ben blij dat we de trajecten bij hen doorlopen.

  • ivfdagboek zegt:

   Ik weet precies wat je bedoelt. Wij hadden een mooie oogst, een topembryo werd teruggeplaatst. Iedereen was vol vertrouwen en toch ging t mis. Maar…we hadden nog 6 cryos, dus 2-3 subkansen. Maar helaas overleefden die allemaal de dooi niet. En dat op onze 1e trouwdag. En dan nog eens wat zwangerschappen van heel dichtbij eroverheen en dacht echt dat ik niet meer verder kon. We hebben toen besloten om eerst op vakantie te gaan en daarna verder te zien. Helemaal klaar ervoor ben je nooit, maar toch voelde t goed om in oktober weer te beginnen. En dat is belangrijk. Ook heb ik inmiddels een 1e gesprek bij de psych achter de rug, die stap voelde ook fijn. Ben niet bij mck omdat ik er ruim een uur vandaan woon, dus lastig te combineren met werk. Gelukkig iemand in de buurt gevonden.
   Heel veel succes straks en vooral veel kracht en hoop toegewenst!
   Ps: freya.nl heeft morgen bijeenkomst voor lotgenoten…wellicht interessant?

   • jaap zegt:

    Bedankt en jij ook veel succes en alles toegewenst. Lotgenotendag ben ik niet geweest, een andere keer misschien.

 3. Kiem zegt:

  Wat een mooi geschreven dagboek!

 4. Julia Lieke zegt:

  Hallo,
  Wij hebben zo juist uw dagboek gelezen. En hebben een vraag, we zitten in ons examenjaar en houden ons profielwerkstuk over ivf. Zou u bereidt zijn om voor ons een enquête in te vullen. Wij snappen dat dit een persoonlijk onderwerp is, maar hopen toch dat u hier voor open staat. Natuurlijk blijft het volledig anoniem!

  Graag uw reactie!

  Groeten,
  Lieke en Julia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s