IVF behandelschema

Veel mensen vragen zich af hoe een IVF behandelschema er uit ziet. Eigenlijk is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Ieder ziekenhuis heeft namelijk zijn eigen handelswijze. Daarnaast is er nog verschil in lang en kort protocol. Bovendien kan per ziekenhuis en zelfs per persoon het soort medicijn verschillen. Ik heb alleen ervaring met het korte protocol bij Medisch Centrum Kinderwens en de medicijnen decapeptyl (0,2ml per dag wat er voor zorgt dat je eigen cyclus onderdrukt wordt),  puregon (het stimulatiehormoon) en utrogestan bolletjes (zorgt voor het opbouwen van je baarmoederslijmvlies).

Onderstaand schema is dus slechts een voorbeeld, maar biedt hopelijk wat meer inzicht in het hele IVF proces. Overigens…het maakt voor de patient niet uit of er IVF of ICSI wordt toegepast. Het enige verschil zit hem in het laboratorium.

Startfase
Op de dag dat je ongesteld wordt, begin je met het prikken van decapeptyl. Je moet vers bloed verliezen en het moet ook echt doorgebroken zijn. In mijn geval bel ik op deze dag de kliniek om de 1e echo in te plannen. Eerst wordt er bepaald wanneer je met de puregon kunt beginnen. Dit is meestal op dag 3, 4 of 5. Op het moment dat je begint met puregon te prikken, zit je in de stimulatiefase.

Stimulatiefase
Op basis van de startdatum vindt er op de 7e stimulatiedag de 1e echo plaats. Omdat je altijd ’s avonds prikt, heb je op de dag van de echo dus pas 6x puregon geprikt. In het geval dat je op dag 3 mag beginnen met puregon te prikken, vind je echo dus 8 dagen plaats na je eerste decapeptyl prik. Begin je op dag 4, dan is het 9 dagen na start met decapeptyl en bij begin op dag 5, heb je dus 10 dagen na start met decapeptyl de 1e echo. Onderstaand schema laat het wat duidelijker zien.

De eenheid puregon die je prikt, is afhankelijk van jouw situatie. Bij mijn 1e IVF/ICSI poging startte ik met 100IE. Omdat ik erg gemakkelijk te stimuleren ben en het de 1e keer erg hard ging, is besloten om mijn 2e IVF/ICSI poging te starten met 75IE. Je prikt de puregon naast de decapeptyl. Dus vanaf de stimulatiefase zet je elke avond 2 prikken.

Tijdens de 1e echo wordt gekeken hoe het er voor staat: rijpen er genoeg en niet teveel eitjes? En hoe groot zijn de eitjes. Omdat het ontzettend afhankelijk van de situatie is, is het lastig aan te geven hoe de rest van het schema verloopt. Meestal vindt een dag of twee later een vervolgecho plaats. In de tussentijd blijf je gewoon doorprikken met decapeptyl en puregon. In sommige gevallen is zelfs een 3e echo nodig, zoals bij mijn 1e IVF/ICSI poging.

Voorbereiding tot punctie
Als dan blijkt dat je eitjes groot genoeg zijn, zo rond de 18mm, wordt er een punctie ingepland. Bij het MCK wordt de punctie altijd ’s ochtends (tot 13u) ingepland. Exact 35 uur voor die punctie moet je de pregnyl (10.000IE) prikken. Het is heel belangrijk dat je dit op het afgesproken tijdstip doet, want deze prik zet namelijk de eisprong in gang. En die moet natuurlijk niet daadwerkelijk plaatsvinden, anders zijn alle eitjes weg en is een punctie en dus bevruchting niet meer mogelijk!

De dag na de pregnyl prik en dus de dag voor de punctie is eigenlijk een soort rustdag. Je hoeft geen medicijnen te nemen of prikken te zetten.

De punctie
Een spannende dag, althans voor veel stellen, omdat er een ingreep plaatsvindt. Sommige vrouwen hebben weinig last tijdens en na de punctie, anderen ervaren het als zeer pijnlijk. Bij MCK neem je ’s ochtends zelf 1mg paracetamol in. Vervolgens kom je daar en wordt er een infuus in je arm ingebracht. Dan ga je naar de behandelkamer, waar ze een hartslagmeter op je vinger plaatsen en je mentaal voorbereiden. Mijn 1e ervaring bij het MCK is heel positief. De artsen zijn over het algemeen al aardig bij het MCK, maar tijdens de punctie zijn ze echt heel lief en verzorgend om je zoveel mogelijk gerust te stellen.

Vervolgens maken ze je vagina schoon – ik voelde er niks van – en dan krijg je 4 interne verdovingsprikken. Ik vond ze verre van prettig. Daarna geven ze je een shot morfine-achtig spul waar je draaierig en suf van wordt. Ze adviseren je dan ook je ogen te sluiten. Dat vond ik wel jammer, want ik had best mee willen kijken op het scherm hoe ze mijn follikels aanprikten. Maar geloof me…je kunt je ogen nergens op focussen, dus ze dichtdoen is wel zo relaxt. Ik had zelfs niet door dat ze al bezig waren totdat ze zeiden dat het allemaal goed ging en dat het bijna gebeurd was. Meestal duurt de punctie ook maar 10-15 minuten, zelfs bij veel eitjes. Bij mijn 1e IVF/ICSI poging hebben ze 20x geprikt!

Daarna moet je verplicht een uurtje bijkomen op een uitslaapbed. Ze komen je later vertellen hoeveel eitjes er gevonden zijn. Een follikel hoeft namelijk niet altijd een eitje te bevatten. En ook delen ze de zaaduitslag mee. Vervolgens gaan zij aan de slag en mag jij naar huis. Je mag die dag niks meer doen, zelfs niet fietsen. In het begin voelde ik me nog best prima en dacht dat ik nog wel zou kunnen werken, uiteraard was ik dat niet van plan. Maar later op de dag begint de morfine steeds meer uit te werken en – in mijn geval – krijg je napijn. Een soort menstruatie-achtig gevoel.

Wachten tot de uitslag
De middag van de punctie begin je met het vaginaal innemen van 2 utrogestan bolletjes. Ook mag je nog meer paracetamol nemen, het kan echt geen kwaad (let op: geen ibuprofen oid gebruiken, dat mag niet!). Ook die avond neem je weer 2 bolletjes in.

Vanaf de dag na de punctie neem je dagelijks 3x 2 bolletjes utrogestan in. ’s Ochtends als je opstaat, ’s middags en ’s avonds voordat je gaat slapen. Het beste is om de tijd tussen het inbrengen zo gelijk mogelijk te krijgen. Mijn schema was 08u, 15u en 22u.

De 2e dag na de punctie word je gebeld met de uitslag. Zijn er emrbyo’s ontstaan en zoja hoeveel. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar niet in alle gevallen ontstaan er embryo’s, ook niet als er ICSI wordt toegepast. De eicel is namelijk niet altijd in staat om bevrucht te worden, daarnaast kan een bevruchte eicel ook stoppen met delen. De dagen na de punctie zijn dus behoorlijk spannend. Als je goed nieuws te horen krijgt, wordt de terugplaatsing ingepland die de volgende dag (dus 3 dagen na de punctie) zal plaatsvinden.

De terugplaatsing
Afhankelijk van je leeftijd en het beleid van je ziekenhuis wordt er meestal 1 embryo teruggeplaatst, om zo de kans op meerlingzwangerschap te verkleinen. In de meeste gevallen is de terugplaatsing volkomen pijnloos. Ik voelde er zelfs niks van, maar heb er dan ook geen last van als er een eendebek gebruikt wordt.

Vervolgens wordt er ook alvast een afspraak ingepland die 5 weken na de punctie plaatsvindt. Als je zwanger bent, vind je eerste echo plaats. Is je behandeling mislukt, dan volgt er een nagesprek.

De wachtweken
Na de terugplaatsing begint eigenlijk het zwaarste gedeelte: wachten, wachten en nogmaals wachten. Het is afwachten of het embryootje innestelt en door blijft delen. Er is geen enkele methode om dat positief te beïnvloeden. En dat is best lastig. Ook moet je nog steeds 3x daags 2 utrogestan bolletjes innemen, wat de nodige hormonen met zich mee brengt. Ik had de 1e keer behoorlijk wat ‘klachten’. Zo kreeg ik vollere en zeer pijnlijke borsten, af en toe een vlaagje misselijkheid en behoorlijk moe. Gelukkig had ik al gelezen dat dit niks hoeft te betekenen, dus ik kreeg geen valse hoop. Uiteraard hoop je wel dat de innesteling lukt!

Door die medicijninname ben je eigenlijk de hele dag met je IVF proces bezig. Ondanks de afleiding van werk en/of sociale bezigheden, schieten allerlei gedachten continue door je hoofd. Althans…zo ervaar ik dat.

En dan 14 dagen na de terugplaatsing mag je een zwangerschapstest doen. Het kan ook zijn dat je voor die tijd al weer ongesteld bent geworden. Dat gebeurde bij mij, ik werd de dag voordat we mochten testen ongesteld. Het is belangrijk dat je niet te vroeg test, want de pregnyl (en misschien ook wel de puregon) kan voor een vals positieve zwangerschapstest zorgen. Vandaar het lange wachten.

Niet zwanger?
Ook al heb je een negatieve zwangerschapstest in handen, je hoeft niet direct ongesteld te worden. Je lichaam kan behoorlijk van slag zijn na al die hormonen. Bij mij zette het gelukkig direct door, maar er zijn gevallen waarbij het zelfs enkele weken duurt voordat er weer een menstruatie plaatsvindt.

Zoals eerder geschreven is er een nagesprek gepland. Daarin bespreek je hoe je de behandeling ervaren hebt en of je door wilt gaan. Als je geluk hebt, zijn er misschien nog cryo’s in de vriezer. De cryo’s hebben 50% overlevingskans bij het ontdooien en vervolgens zo’n 10% kans op een zwangerschap. De cryo pogingen tellen gelukkig mee met de zojuist mislukte IVF/ICSI poging, dus eigenlijk een soort subpogingen/kansen. Hoe de cryo-behandeling in zijn werk gaat, lees je hier.

Het voorbeeldschema
Dit schema is overgenomen van het Medisch Centrum Kinderwens Leiderdorp. Ieder ziekenhuis heeft zo zijn eigen schema, onderstaande is dus puur ter illustratie bedoeld.

Cyclus-dag Datum Week-dag Decapeptyl Puregon Utrogestan Opmerkingen
1.     1x/dag bellen voor startdatum Puregon
2.     1x/dag
Afhankelijk van je startdatum Puregon, kun je deze 3 dagen nog alleen met Decapeptyl moeten prikken            
      1x/dag      
      1x/dag      
Stimulatiedag 1     1x/dag …IE Start met Puregon, eenheden afhankelijk p.p.
Stimulatiedag 2     1x/dag …IE  
Stimulatiedag 3     1x/dag …IE  
Stimulatiedag 4     1x/dag …IE  
Stimulatiedag 5     1x/dag …IE  
Stimulatiedag 6     1x/dag …IE  
Stimulatiedag 7     1x/dag …IE 1e echo
Afhankelijk van de groei van je eitjes worden er nog 1 of 2 vervolgecho’s ingepland. Wanneer dit gebeurd is persoonsafhankelijk            
      1x/dag …IE  
      1x/dag …IE vervolgecho?
      1x/dag …IE  
      1x/dag …IE  
2 dgn voor punctie     1x/dag Pregnyl
10.000IE
vervolgecho?, geen Puregon meer prikken!
Pregnyl moet exact op het afgesproken tijdstip geprikt worden
dag voor punctie     geen medicatie, rustdag
punctiedag     2×2 caps s ochtends 1mg paracetamol, punctie, start utrogestan
dag 1 na punctie     3×2 caps  
dag 2 na punctie     3×2 caps belafspraak + inplannen tijdstip terugplaatsing
dag 3 na punctie     3×2 caps terugplaatsing
dag 4 t/m 14     3×2 caps wachtweken
dag 15     1×2 caps inname laatste 2 utrogestan capsules
dag 16     zwangerschapstest doen!
5wkn na punctie     indien zwanger: 1e echo. Anders evaluatiegesprek
Advertenties

13 reacties op IVF behandelschema

 1. vanessa zegt:

  danke je wel ben een meisje van 23 en zal nu gaan beginene vind het best eng

 2. Anoniem zegt:

  Kun je voor een punctie eigenlijk zwanger worden? Want wat als je dat bent en ze halen het bevruchte eitje er dan uit?

 3. stientje84 zegt:

  zeer goed uitgelegd,binnen 2 weken krijg ik de uitleg, maar ik wist er graag al wat van op voorhand

 4. ggchick zegt:

  Wat een mooie, informatieve blog! Kwam hier terecht doordat wij eventueel over willen stappen naar het MCK. Weet jij heel toevallig of ze bij het MCK (zij het bij uitzondering) ook puncties onder narcose doen?

  • Liza zegt:

   Een narcose is een hele heftige behandeling die alleen in het ziekenhuis mag worden gedaan volgens mij.Ik vraag me af waarom je dit zou willen.. Een punctie is te doen, en niet de moeite waard om risico’s te nemen voor je gezondheid! Ik krijg bij MCK 3 vormen van verdoving: prikjes, pijnstillers en morfine. Ze hebben voor na de punctie nog zwaardere pijnstillers en de punctie zelf duurt niet zo lang.. Je kunt het heus wel.. (Daarnaast is een bevalling veel zwaarder en pijnlijker; misschien hypnose of naar een psycholoog als je bang bent dat je geen pijn kunt verdragen?)
   Heeel veel sterkte en bedenk: Je kunt het!!! moederschap is een oerkracht; je maakt zelf ook pijnstillende hormonen, en endorfinen ed aan, net als bij sporten en verliefdheid.

   • ivfdagboek zegt:

    Hi,
    Ik had hetzelfde als Liza. 1e punctie 23 follikels aangeprikt, voelde er niks van. Erna wel last, maar met paracetamol en rust prima te doen. Punctie duurde 10min. 2e punctie (11 follikels) iets minder medicatie gekregen, voelde ook meer. Maar echt te doen hoor! Ik zou narcose niet durven. Bovendien is dat echt een aanslag op je lijf. En ook ik was 2x als de dood voor de punctie, maar ze weten wat ze doen en ze vragen tijdens punctie continue of het gaat en of je meer pijnstilling wil.
    Ik hoop dat je een succesvol traject zult afleggen en je ook happy voelt bij mck. Liefs.

   • Arwen zegt:

    Een nieuwe reactie op een oude topic, maar het wordt nog wel gelezen. Even een ander geluid: in Duitsland is narcose zelfs verplicht tijdens de punctie. Onzin om vrouwen te vertellen dat narcose een te groot risico is. IVF is op zichzelf al heel heftig voor het lijf. Er zijn ook ziekenhuizen in Nederland die narcose geven als je er om vraagt. Het is de vraag of een korte narcose echt veel meer risico met zich meebrengt. Als je narcose wilt gewoon Vragen! Voor sommige vrouwen is de punctie zo een angstig of pijnlijk moment dat ze zonder narcose IVF niet zouden durven. Nooit over oordelen. Je weet niet wat iemand al mee heeft gemaakt en hoeveel pijn ze al heeft ervaren. Wil je narcose? Vragen! Juist blijven vragen. Hoe meer dat doen, hoe minder we ons iedere keer moeten verdedigen tegen het argument dat pijn er nou eenmaal bij hoort……

 5. ggchick zegt:

  Ik heb een horror-punctie achter de rug, vandaar dat ik het overweeg. Wij wilden in eerste instantie overstappen naar Dusseldorf, omdat de punctie daar dus wél onder narcose wordt gedaan. DD heeft als motto dat vrouwen niet onnodig hoeven te lijden. Ik geloof best dat een punctie geen pijn hoeft te doen met de juiste verdoving en de juiste uitvoering, maar als ik de keuze heb weet ik het wel! Ik beval overigens honderd keer liever dan dat ik nog een keer een punctie moet doen op dezelfde manier als mijn vorige punctie verlopen is. Jammer dat je er zomaar vanuit gaat dat ik onervaren ben en simpelweg bang ben voor pijn. Dat is hier absolúút niet het geval.

 6. ggchick zegt:

  Ho, beetje te snel geweest met reageren, ik dacht dat de bovenste reactie van de schrijfster was!

  @IVFDagboek; Wij hebben een paar dagen terug toch gebeld voor een intake, omdat de begeleiding én uitvoering van de punctie heel anders schijnt te zijn als in onze vorige kliniek. De ervaringen die we gelezen hebben zijn erg positief, en ik hoop inderdaad ook dat wij ons straks thuis zullen voelen bij het MCK en daar opnieuw een ICSI-poging aandurven! Bedankt voor je berichtje!

 7. ivfdagboek zegt:

  Wat naar dat je zo’n horror punctie achter de rug hebt! Waar zat je dan? En wordt dit de 3e poging? Tja, ik kan je lastig adviseren, want ik heb 2x positieve ervaring gehad. DD hoor ik ook goede verhalen over, maar het is zo ver (woon in t westen), gelukkig hoeven wij niet meer. Ik wens je heel veel succes en geluk toe! Liefs.

 8. ggchick zegt:

  Wij lopen nu bij het Geertgen. Lazen we hele positieve dingen over voor we er gestart zijn, maar nu we er zelf lopen horen we negatieve ervaring na negatieve ervaring.. Ik heb hele dunne aders, en tijdens de punctie konden ze het infuus niet aangelegd krijgen. Toen hebben ze besloten om het dan maar zonder verdoving te doen. Daarbij kwam dat ik een arts had die ingewerkt werd, en die tig keer op 1 follikel moest prikken voor ze hem te pakken had, ‘want hij rolde steeds weg’. Echt een hel! Als wij verder gaan bij het MCK zou het onze 2e poging worden. Wij zijn na de eerste keer ICSI in het Geertgen weer verder gegaan met IUI, zodat we in de tussentijd konden sparen voor Dusseldorf. IUI is eigenlijk volkomen zinloos, maar helemaal ‘niets doen’ vind ik nog veel vervelender.. Maar goed, hopelijk kunnen we nu verder bij het MCK! Nog even afwachten! Bedankt voor je berichtje, en jij natuurlijk nog gefeliciteerd met je zwangerschap!

 9. nathalie zegt:

  ik ben bezig met ivf, heb een eerste echo en bloedonderzoek achter de rug,,ik moet nu nog 3 dagen verder doen met men 150 ie en vrijdag terug echo en bloed onderzoek,,spannende momenten komen eraan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s